sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Ensimmäinen työpäivä *kuvapostaus*

Hälsningar från Sverige! Kirjoitan nyt pikaisen kuulumispostauksen kuvien kera ensimmäisistä päivistäni täällä Ruotsissa, mutta pian suuntaankin untenmaille, erittäin rankan työpäivän jälkeen.


Heti ensimmäisenä nähtiin heppoja laitumella!
Tilan 100+ lammasta ja vuohta karitsoineen.
Saavuin paikalle siis perjantai-iltana ja sain heti mennä talliin töihin. Hevosia piti siirtää laitumelta toiselle ja talliin sisään. Myös karsinoita piti puhdistaa ja käytävä lakaista. Suurimpien töiden jälkeen pääsin liikuttamaan rakkaan Kiljan-ruunan itsenäisesti kentällä. Hevosella oli ratsastettu vain pari kertaa menneen vuoden aikana, joten sen kunto oli odotetusti hyvin huono. Ratsastin vain vajaan puolen tunnin ajan kaikki askellajit läpi ja kokeilin omistajan ohjestuksella pari askelta tölttiä. Kiljan ei nimittäin osaa töltätä muuta kuin erittäin taitavalla valmentajalla, joten aloitamme nyt siis ihan alkeista. Ratsastuksen jälkeen ruuna oli ihan väsynyt, mutta eiköhän se tästä viikon aikana parane!

Kiljan ennen ratsastusta, päiväheinätkin jäi kesken!
Tänään lauantaina herätys oli hieman ennen kahdeksaa ja tallissa olinkin hieman kahdeksan jälkeen jakamassa hevosille aamuheinät. Tästä päivästä voivatkin kuvat kertoa puolestaan.

Aamulla ilma oli surkea, vettä satoi ja oli todella kylmä. 
Aamutalli, hevoset odottivat malttamattomina heiniään!
Heinäkärryn täyttöä.
Heinien jaon jälkeen hain pari kaveria laitumilta sisälle lepäämään ja putsasin karsinoita samalla kun hevoset söivät. Tämän jälkeen kävin itse aamupalalla ja suunniteltiin omistajan kanssa tulevaa päivää. Noin puolen tunnin kuluttua otin Kiljanin käytävälle varustettavaksi ja lähdettiin käyntimaastoon. Kiljanin jälkeen ratsastin vielä yhden vanhan islanninhevosruunan kevyesti, jonka jälkeen päästettiin muutamia hevosia ulos. Ennen lounasta ratsastin vielä Hløkk -nimisen tamman, jonka kanssa otettiinkin parit onnistuneet tölttipätkät maastossa.
Hløkk käytävällä odottamassa varustusta.
Laidun täynnä mustia hevosia! Tallissa taitaakin olla yhteensä peräti seitsemän mustaa hevosta :D
Talli lakaistu ja hevoset ruokittu, enää tyhjiin karsinoihin puhtaan purun levitys.
Eiran karsina lannanluonnin ja haravoinnin jälkeen.
Sama karsina purunlevityksen jälkeen. Kyllä nyt hevosen kelpaa tulla takaisin boksiin!
Päivällisen aikoihin tilanpitäjälle tuli vieraita kylään, joten sain puuhailla tunnin verran tallissa omiani. Rapsutin mm. nuoria hevosia melkein puolen tunnin ajan sekä tarkistin lähes kaikkien hevosten jaloista pulssin kaviokuumeriskin takia. Tänä kesänä on ollut valitettavan monta tapausta vahvan sekä sokeripitoisen ruohon takia, joten hevosia pitää tarkkailla joka päivä normaalia huolellisemmin.

Vieraiden lähdettyä ratsastimme omistajan kanssa vielä kahdet hevoset ja itse liikutin Hlin-tamman ja Joker-ruunan. Hlinin kanssa työskenneltiin vartin verran maneesissa, jonka jälkeen käveltiin noin 10min maastossa. Jokerin kanssa päästiin liikkumaan maastossa hieman vauhdikkaammin, sillä mukana oli nuori mutta äärettömän fiksu hevonen mukana. Otettiin monta lyhyttä tölttipätkää ja yksi pidempi laukkaspurtti pitkä ylämäki ylös. Paluumatka käveltiinkin koko ajan ja hevoset olivat erittäin tyytyväisiä. Siihen loppuikin ensimmäinen työpäiväni, mutta huomenna on luvassa tismalleen samanlainen. Taidankin tästä siis painua pehkuihin!


Molemmissa kuvissa Jokerin selässä auringonlaskun aikaan.

4 kommenttia:

 1. voi tämä tosi kiva :3 tämmösii lisää!

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus! :) Onko tällä tallilla joku syy miksi hevosia ratsastetaan noin vähän aikaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidit! :) Ja siihen on itseasiassa aika montakin syytä. Ensimmäiseksi hevosilla on näin kesäaikaan huono kunto, sillä niillä saatetaan ratsastaa vain pari kertaa kuukaudessa ja toiseksi vuorokaudessa loppuu tunnit kesken jos lähemmäs 6 hevosta joutuu ratsastamaan tunnin verran :D Nyt kaikkia ratsastetaan suunnilleen puolen tunnin ajan lähinnä/pelkästään käyntiä.

   Poista

Kommentoi rohkeasti!