maanantai 12. lokakuuta 2015

Jumppailua Laurilla

Viime perjantaina oli upea, syksyinen lämmin ilma ja olin suunnitellut hieman päivän kulkua etukäteen. Sain hyvän ystäväni Riinan seurakseni tallille ja ajattelimme käydä ottamassa hieman kuvia läheisellä pellolla ratsastuksen jälkeen. Meillä ei ollut mitenkään liikaa aikaa tallilla, joten päädyin ratsastamaan vain nopeasti askellajit läpi ennen pellolle suuntaamista. Laitoin varoiksi satulan selkään, sillä Lauri oli kuulemma edellisinä päivinä ollut hieman virkeä, todennäköisesti viilenevän ilman takia.

Kentällä olikin sopivasti muutama puomi uran sisäpuolella, joten käytin niitä alkuverryttelyssä. Ratsastin niin käynnissä kuin ravissakin niiden yli ja vaihdoin suuntaa aina puomin päällä. Tässä Laurin piti hieman nostella koipiaan ja samalla sen oma moottorikin alkoi toimia mukavasti. Käynnissä ja raviverryttelyssä keskityin etenkin siihen, ettei hevonen kulje kyntäjän tapaisesti paino etujaloilla ja turpa maassa. Alkuun Lauri olikin hieman raskas kädelle, mutta lukuisten siirtymien avulla saatiin jotain tolkkua tekemiseemme.
Kerrankin kävi hyvä tuuri ja housuni mätsäsivät sattumalta yhteen huovan kanssa sekä saappaat satulan :D

Ravissa työskentelin pitkälti kevyessä ravissa, sillä tarkoituksena ei ollut tuuppailla mitenkään vakavasti tai tarkasti. Kunhan hevonen liikkui pohkeesta eteen ja tuli pidätteestä takaisin sekä kääntyi haluamaani suuntaan. Laukkaakin otin vain yhden noston verran, ihan vain sen takia kun se on Laurin mielestä niin kivaa. Laukkaa ruuna pyörittikin hyvin ja oli muutenkin oikein kuuliaisen oloinen. Ravissa hömpöteltiin vielä hetki hieman pidemmällä kaulalla ennen käyntiinsiirtymistä.


Loppua kohden tein vielä vähän tarkempaa harjoitusta käynnissä. Hidastin ja kokosin kykyjeni mukaan käyntiä niin hitaaksi ja lyhyeksi, että hevonen melkein pysähtyi. Muutaman askeleen jälkeen pyysin Lauria reippaasti eteenpäin työntämällä kättä reilusti suuta kohti. Näin hevonen venytti askeltaan pitkälle eteen ja samalla muoto laski alemmas. Taas muutaman askeleen jälkeen nostin hevosta ylemmäs ja hidastin käyntiä. Välillä hidastin ihan pysähdykseen asti, josta taas reippaasti pitkään käyntiin. Tämä harjoitus on varsinkin Laurille todella hyvä, sillä se on luonteeltaan todella hitaasti syttyvä, jolloin reipas eteenratsastus käynnissä saa sen kuulolle sekä hieman vireämmäksi. Lauri sai juonesta kiinni todella nopeasti ja siirtymiset oli helppo ratsastaa. Se myös pärski runsaasti aina eteenratsastamisessa, joten se oli selkeästi herralle mieleen.

Hieman pidempää käyntiä työntämällä kättä eteenpäin, jolloin hevonen valuu hetkellisesti etupainoiseksi.
Kättä ylöspäin nostaessa myös hevonen nousee ylemmäs ja ottaa tarkoituksen mukaisesti lyhyempää askelta.
Tämä on Laurille hankalempaa, sillä se jännittyy kovin helposti niskastaan.
Hyvästä, valmistellusta käynnistä on helppo suorittaa siisti pysähdys.
Pysähdyksestä jälleen eteen, jolloin hevonen ottaa takajalkojaan kunnolla alleen.
Tämäkin tekee Laurille todella hyvää, koska sillä ei ole mikään erityisen vahva tai voimakas takapää.
Tämän jälkeen suunnattiinkin kuvaajani kanssa pellolle, ja matkan varrella mukaan tarttui myös Sanni ja Ypi. Pellolla oltiin reilun vartin verran ottamassa syksyisiä kuvia, joita pääset katselemaan edellisestä postauksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi rohkeasti!